Nieuwsbrief Mei — Hírlevél Május — Newsletter May 2011

EuR. Comm. HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE

25-05-2011 Az ANWB MÓDOSÍTJA A SZLOVÁKIAI ÉS ROMÁNIAI TÉRKÉPEIT.

CONTACT

Stichting Eur. Comm. Human Rights Hungarians Centr. Eur.

KVK 412.11.689 Amsterdam  Postbank : 40 78 571

Postbus 2492   5202 CL  ‘s Hertogenbosch Nederland            

Tel:  +31 (0) 87 8724745 Fax:  +31 (0)  84 8304217

Info@hungarian-human-rights.eu

AFMELDEN VAN DE NIEUWSBRIEF -UNSUBSCRIBE -LEIRATKOZÁS A HIRLEVELRŐL

Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de webversie. 

A hírlevél magyar nyelvű változatát itt olvashatja.

Please click here for the English language version of the newsletter

ONLINE DONEREN

Hétfő reggelre az összes ötnyelvű üdvözlő tábla eltűnt a Kolozsvár bejárataiból.  Ugyanakkor a kolozsvári önkormányzat elhelyezett egy diszkriminatív plakátot Mátyás király szobra elé. Egy hasonló jellegű magyarellenes tábla létezett már a szobor talapzatán korábban is, az része volt Funar volt kolozsvári nacionalista polgármester magyarellenes megnyilvánulásainak. Erről bővebben olvashat a Kolozsváron visszatért a nacionalizmus című cikkben. Itt olvasható a sajtónyilatkozatunk is (Holland Nyelvű.) Ugyanakkor elküldünk egy levelet Kolozsvár polgármesterének, Sorin Apostu úrnak azzal a kéréssel, hogy távolodjon el ettől a nacionalista megnyilvánulástól, és felajánlottuk neki azt, hogy a mi költségünkön látogasson el Frízországba (Hollandiába), hogy egy képet alkothasson arról, hogy Hollandia miként tartja tiszteletben a nyelvi jogokra és az autonóm kisebbségekre vonatkozó európai egyezményeket.

A marosvásárhelyi repülőtér weboldalán egy szót sem találhatunk magyarul, de még angolul sem, a repülőtér alkalmazottjai között csak hosszas keresgélés után lehet magyarul is beszélő alkalmazottat találni. Történik mindez olyan körülmények között, hogy az utasok 70-80%-a magyar anyanyelvű. A  marosvásárhelyi repülőteret használó ügyfelek, utasok a régióban laknak, Maros, Hargita, Kovászna megyékben, ahol 40, 90 és 80%- ban élnek Magyar ajkúak. A repülőtéren, mint dekoncentrált intézményben, a magyar nyelv használata a közérdekű információk közlésében a 215/2001–es romániai törvény alapján kötelező. A marosvásárhelyi repülőtéren uralkodó helyzet a nyelvhasználatot illetően  összeegyeztethetetlen a nyugat európai repülőterek például a weeze-i repülőtér standardjaival. Sajnos a marosvásárhelyi repülőtér igazgatója mélységes megvetést tanúsít a magyar ajkú lakosság nyelvi jogai és a magyar ügyfelek nyelvi igényei iránt. Ezért egy levelet küldtünk a marosvásárhelyi repülőtér igazgatójának azzal a kéréssel, hogy vessen véget ezeknek a diszkriminatív és törvénytelen állapotoknak.

2010 szeptemberében írtunk egy levelet az ANWB-nek, amelyben tudattuk, hogy a romániai és szlovákiai térképeken hiányoljuk a Magyar településneveket. A kétnyelvű település jelölések természetesek többek között a finnországi svédeknél, az olaszországi németajkúak esetén, Spanyolországban a baszkoknál és Wellsben is. Az ANWB javaslatainkat figyelembe véve dolgozta át a térképeket. Az új – amúgy nagyon is hasznos ANWB térképekhez, amelyek a Magyar településneveket is tartalmazzák, az ANWB tagok ingyen férhetnek hozzá. A régi, egynyelvű Szlovákia és Románia térképek itt tekinthetőek meg.

A LÁTOGATÓKAT  ÖT NYELVEN-MAGYARUL IS- ÜDVÖLŐ TÁBLÁK MÁJUS 2011. 05. 24.-RE ELTŰNTEK: