Nieuwsbrief November — Hírlevél November — Newsletter November 2010

EuR. Comm. HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE

KAPCSOLAT

Stichting Eur. Comm. Human Rights Hungarians Centr. Eur.

KVK 412.11.689 Amsterdam  Postbank : 40 78 571 Postbus 2492   5202 CL  ‘s Hertogenbosch Nederland            

Tel:  +31 (0) 87 8724745 Fax:  +31 (0)  84 8304217   Info@hungarian-human-rights.eu

AFMELDEN VAN DE NIEUWSBRIEF -UNSUBSCRIBE -LEIRATKOZÁS A HIRLEVELRŐL

Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de webversie. 

A hírlevél magyar nyelvű változatát itt olvashatja.

Please click here for the English language version of the newsletter

ONLINE DONEREN

Alapítványunk évente egyszer kiküld egy levet potenciális szimpatizánsoknak azzal a kéréssel, hogy az alapítványt támogassák. Ezt a levelet it olvashatja. Alapítványunk egy önálló szervezet, amely a Közép-Európában élő magyar nemzetiségű lakosok emberi jogainak betartásáért harcol. Egy olyan európai közösség megteremtése a célunk, amelyben a faji, anyanyelvi, nemzetiségi alapon történő diszkriminációnak nincs helye. Ezúton kérjük Önt arra, hogy anyagi támogatásával segítsen nekünk ebben a munkában, ezt megteheti online hitelkártya vagy banki átutalással. Alapítványunknak név nélkül is adományozhat. Az alapítványnak nyújtott támogatását levonhatja jövedelmi adójából. Az adó visszatérítésről bővebben itt olvashat. (Holland nyelvű)

Papírforma szerint Románia egy olyan ország, ahol az autonóm népeket nem asszimilálják erőszakos módon, ahol a régi etnikai ellenségeskedések teljesen megszűntek. Sőt egy olyan országnak számít elméletileg, ahol az autonóm lakosokat egyenesen védelmezik egy nagylelkű és  rendkívül igazságos jogi keretben. A gyakorlatban azonban ezeket a jogi egyezményeket csúnyán áthágják. 10 olyan esetet olvashat itt, amely bizonyítja azt, hogy Románia súlyosan megsérti azokat a megállapodásokat, amelyeket aláírt. Például azt a kristálytiszta megállapodást, amely értelmében minden olyan település, amelynek lakossága 20%-ban magyar volt, a kisebbségi nyelv, tehát a magyar nyelv használata kötelező. Arra kértük a kompetens hatóságokat, hogy lehetőleg változtassanak ezeken a körülményeken. Erről bővebben itt olvashat.

Egy olyan ember számára, aki Hollandiában nőtt fel, a világ legtermészetesebb dolga, hogy kiálljon jogaiért. Így a nyugat-európai polgárok nem tétováznak, ha a jogaik megsértéséről van szó, és azonnal panaszt nyújtanak be a közigazgatási szerveknél, és ha szükséges jogi lépésektől sem riadnak vissza, ellentétben a Szlovákiában és Romániában élő magyar nemzetiségű polgárokkal. Mindezek a hozzáállásbeli különbségek nagyon különösek, tekintettel arra, hogy ugyanabban az Európában élünk, ahol azonos normák érvényesek. A közép-európai nyelvi jogokról bővebben a következő cikkben olvashat.

Az ANWB (holland  autóklub) minden évben értékes térképeket ad a tagjainak. Szembeötlő, hogy a finnországi (Skandinávia), olaszországi (Alpok) és spanyolországi útvonalakat tartalmazó térképeken a kétnyelvűségre való tekintettel az autonóm kisebbségek nyelvén is kiírják a helységneveket, nevezetesen Finnországban svédül is, Olaszországban németül is, Spanyolországban baszkul is. Az új európai uniós tagországok esetén, romániai és szlovákiai útvonalak esetén a kétnyelvű feliratokat teljesen mellőzik. Levelünkben arra kértük az ANWB-t, hogy ezt kiigazítsa.

1.30 €

Anonim adományozáshoz

                 Hívja a

0900 4357667

Adja meg a 3416 kódot

        Zárja le a # -tel

(csak Holland Hálózatból hívható)

Forrás eurominority.org