Nieuwsbrief April — Hírlevél Április — Newsletter April 2010

EuR. Comm. HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE

A Pontes Pieter Zeeman diákjai márciusban meglátogatták a namestovoi partner iskolájukat Szlovákiában. A szlovák nyelvtörvény értelme szerint illegális a holland vagy angol nyelv használata, mivel Szlovákiában sehol nem él egy holland vagy angol kisebbség.  A meghatározó kérdés az, hogy a holland diákok lelkiismerete hogyan viseli el azt, hogy egy olyan nyelvtörvény létezik, amely szögesen ellentétes az emberi méltóság és emberi jogok alapelveivel. Az iskolának küldött levelet itt olvashatja.

Európában két alapelv létezik, a határokat és az autonóm nyelveket nem lehet önkényesen megváltoztatni. Románia e két alapelv egyikét sem tartja be. Azáltal hogy a Román kormány moldáv állampolgároknak illegálisan román útleveleket ad, a párizsi békeszerződés feltételeit sérti meg.  Románia nem biztosítja azokat a nyelvi jogokat, amelyek a romániai polgárokat megilletnek.  Az Európai Unió előtti csatlakozásig Románia betartotta a rá vonatkozó szerződéseket. Bővebb információt itt talál.

Szerbia egyike az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országoknak. A Szerbiában előforduló, az emberi jogokat durván sértő történések miatt meg kell akadályozni Szerbiának az Európai Unióhoz való csatlakozását. A temerini fiúk esete arról tanúskodik, hogy a szerbiai bíróságok gátlástalanul olyan döntéseket hoznak, amelyeket nagy mértékben befolyásol a gyanúsítottak nemzetisége. Bővebb információt itt talál.

 1989-ben leomlott a Berlini Fal, és megszűnt a vasfüggöny, amely átszelte Európát. A , és a diktatúrákat felváltotta a demokrácia. De vajon valóban következetes módon hajtották véghez ezeket a változtatásokat? Tőkés László Európai Parlamenti képviselő nemrég nyilvánosságra hozott egy listát, amely azoknak a titkos szolgálati ügynökök nevét tartalmazza, akik őt megfigyelés alatt tartották. Több mint 200 titkos ügynöknek a neve, akik a Securitate-nak dolgoztak. A listát megtekintheti itt.

KAPCSOLAT

Stichting Eur. Comm. Human Rights Hungarians Centr. Eur.

KVK 412.11.689 Amsterdam  Postbank : 40 78 571

Postbus 2492   5202 CL  ‘s Hertogenbosch Nederland            

Tel:  +31 (0) 87 8724745 Fax:  +31 (0)  84 8304217

Info@hungarian-human-rights.eu

AFMELDEN VAN DE NIEUWSBRIEF -UNSUBSCRIBE -LEIRATKOZÁS A HIRLEVELRŐL

Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de webversie. 

A hírlevél magyar nyelvű változatát itt olvashatja.

Please click here for the English language version of the newsletter

ONLINE DONEREN

Az Európai Unió egy politikai és gazdasági közösség, amely kristálytiszta szabályok alapján működik. Sajnos bizonyos népek kormányai saját módon értelmezik ezeket a szabályokat. Így Szlovákia 2006 óta nem tartja be az Európai Autonóm Nyelvek Kartáját és fittyet hány az európai emberi jogok egyezményeire is. Görögország, Magyarországhoz hasonló módon helytelen információt adott Brüsszelnek a költségvetési hiányt illetően és megsértette a maastrichti egyezményt. Szabó Zsoltnak és Marácz Lászlónak a „Az MSZP görög tragédiát okoz” című az európai jogrend betartását sürgető cikkét itt olvashatja.