Nieuwsbrief December  — Hírlevél December  — Newsletter December 2011

EuR. Comm. HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE

Stichting Eur. Comm. Human Rights Hungarians Centr. Eur.

KVK 412.11.689 Amsterdam  Postbank : 40 78 571

Postbus 2492   5202 CL  ‘s Hertogenbosch Nederland            

Tel:  +31 (0) 87 8724745 Fax:  +31 (0)  84 8304217

Info@hungarian-human-rights.eu

AFMELDEN VAN DE NIEUWSBRIEF -UNSUBSCRIBE -LEIRATKOZÁS A HIRLEVELRŐL

Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de webversie. 

A hírlevél magyar nyelvű változatát itt olvashatja.

Please click here for the English language version of the newsletter

ONLINE DONEREN

Most, hogy Románia csatlakozni szeretne a Schengeni övezethez, Hollandiának és a többi Európai Uniós tagországnak következetesen számon kell kérnie tőle a bűnözés és korrupció ellenes küzdelme mellett az emberi jogok betartását is. Az Európai Uniónak jól át kell gondolnia, hogy milyen ellenőrzési- és szankcionáló mechanizmusokat alkalmaz az egyezmények betartását illetően. A Romániában észlelhető emberi jogokra vonatkozó politika rávilágít arra, hogy a papírforma által elméletileg biztosított jogok nem jelentik azt, hogy az országban élő autonóm lakosságnak a jogait valóban betartják. Landman Gábor és Szabó Zsolt cikkét itt  olvashatja. A cikk megjelent  október 20.-án a hollandiai  NRC valamint a Nederlands Dagblad napilapokban. 

A Diszkrimináció Ellenes Tanács határozatot hozott a bonchidai hiányzó magyar nyelvű helységnévtáblák és a polgármesteri hivatalban hiányzó magyar feliratozás ügyében. A Diszkrimináció Ellenes Tanács határozatábanmegállapította azt, hogy a magyar feliratozás és a magyar helységnévtáblák hiánya törvénytelen és diszkriminatív. A 215/2001-es közigazgatási törvény kötelezővé teszi a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését és a magyar nyelv hivatalos nyelvként való használatát szóban és írásban román nyelv mellett ott, ahol a lakosság kisebbségi aránya meghaladta a 20 %-ot.  A 1415/2002-es kormányhatározatban megtalálható mindazon települések neve, ahol kötelezően kell alkalmazni a 215/2001-es törvény előírásait. A 215/2001 törvény 131. cikke tiltja a nyelvi jogok megvonását, ha az etnikai arány bármilyen okból 20 % alá csökkenne.Románia ezeket a nyelvi jogokat a 2007-es EU-s csatlakozás alapfeltételként vállalta. Ráadásul Románia 2008-ban az Európai Regionális Nyelvek Kartáját is ratifikálta, amely kötelezi a magyar nyelv használatának a bátorítását.   A sajtóhírünket itt olvashatja

A bukaresti diszkrimináció ellenes tanács panaszunkra válaszolva  megállapította, hogy a magyar nyelv hivatalos használatának a megtagadása Kolozsváron nem minősül diszkriminációnak a 137 – 2002-es kormányrendelet értelmében.  Viszont a strasbourgi keretegyezmény értelmében, kötelező a Magyar nyelvű ügyfélszolgálat nyújtása, amennyiben erre egy reális szükséglet van.  A reális szükségletet, csak indokoltan, például anyagi megfontolásokból lehet megtagadni. A diszkrimináció ellenes tanács döntésében nem vette figyelembe a kolozsvári városi tanács 2002-es 99 számú döntését. A diszkrimináció ellenes tanácsnak elküldött panaszunkat valamint a jogi érvelésünket itt lehet letölteni, magyar és román nyelven.

KOLOZSVÁRON MÁR MAJDNEM 10 ÉVE NEM TISZTELIK A KOLOZSVÁRI VÁROSI TANÁCS 2002-ES 99 SZÁMÚ DÖNTÉSÉT

BONCHIDÁN KÖTELEZŐEK A MAGYAR NYELVŰ FELIRATOK