Nieuwsbrief Juni — Hírlevél Június — Newsletter June 2010

EuR. Comm. HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE

De penningmeester van de stichting, heeft op 8-6-2010 een Engelstalige poster  met de tekst „HUNGARIANS ARE BORN AS FREE PEOPLE, NOT AS SLAVES”   in het openbaar opgehangen in Zuid-Slowakije. Volgens de Slowaakse taalwet is het verboden om in het openbaar Engelse teksten te gebruiken. Leden van de autonome Hongaarse taalminderheid zijn al door de Slowaakse taalpolitie vervolgd voor het plaatsen van Hongaarstalige teksten in het openbaar.  Meer informatie over de Slowaakse taalwet vindt u hier.

CONTACT

Stichting Eur. Comm. Human Rights Hungarians Centr. Eur.

KVK 412.11.689 Amsterdam  Postbank : 40 78 571

Postbus 2492   5202 CL  ‘s Hertogenbosch Nederland            

Tel:  +31 (0) 87 8724745 Fax:  +31 (0)  84 8304217

Info@hungarian-human-rights.eu

AFMELDEN VAN DE NIEUWSBRIEF -UNSUBSCRIBE -LEIRATKOZÁS A HIRLEVELRŐL

Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de webversie. 

A hírlevél magyar nyelvű változatát itt olvashatja.

Please click here for the English language version of the newsletter

ONLINE DONEREN

De stichting lanceert het portal language-rights.eu. Het doel van dit portal is om de Hongaarstalige Europese Staatsburgers in Slowakije en  Roemenie er op te wijzen, dat zij rechten hebben om hun moedertaal te gebruiken,  net zoals de Friezen in Nederland dat mogen doen of de Duitstaligen in Zuid-Tirol. Deze rechten worden door   verschillende Europese, bilaterale en nationale verdragen en wetten gewaarborgd.   http://www.language-rights.eu/

De Slowaakse taalpolitie heeft een dagvaardiging verzonden, naar een amateur toneelgroep, die de Slowaakse taalwet heeft overtreden. Volgende de Slowaakse taalwet is het verboden om culturele voorstellingen in de Hongaarse taal te houden. Volgens de taalwet is het dus ook verboden om naar Engelstalige muziek te luisteren in het openbaar en zijn  Engelstalige teksten in het openbaar verboden. De Slowaakse taalpolitie heeft echter geen interesse getoond voor  popconcerten die in de Engelse taal taal worden gehouden. De Slowaakse taalpolitie heeft het ware gezicht van de Slowaakse regering laten zien, door alleen Hongaarstaligen te vervolgen en gelijke handelingen onbestraft te laten. Door deze rechtsongelijkheid is Slowakije, het eerste land in de Europese Unie, dat openlijk op grond van etniciteit discrimineert.