Nieuwsbrief Juni — Hírlevél Június — Newsletter June 2010

EuR. Comm. HUMAN RIGHTS HUNGARIANS CENTRAL EUROPE

A magyar ember jogi alapítvány pénztárosa, ma délután egy angol nyelvű transzparenst függesztett fel egy nyilvános helyen, Somorján. A transzparens a következő szöveget tartalmazza „HUNGARIANS ARE BORN AS FREE PEOPLE , NOT AS SLAVES” (Fordítás: Magyarok szabad emberként születtek, és nem rabszolgaként). A szlovák nyelvtörvény tiltja az angol nyelv használatát egész Szlovákia területén. A szlovákiai autonóm magyar ajkú lakosságot már eljárás alá vonta a szlovák nyelvrendőrség magyar nyelvű plakátok használata miatt. A szlovák nyelvtörvényről többet itt tudhat meg.

KAPCSOLAT

Stichting Eur. Comm. Human Rights Hungarians Centr. Eur.

KVK 412.11.689 Amsterdam  Postbank : 40 78 571

Postbus 2492   5202 CL  ‘s Hertogenbosch Nederland            

Tel:  +31 (0) 87 8724745 Fax:  +31 (0)  84 8304217

Info@hungarian-human-rights.eu

AFMELDEN VAN DE NIEUWSBRIEF -UNSUBSCRIBE -LEIRATKOZÁS A HIRLEVELRŐL

Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de webversie. 

A hírlevél magyar nyelvű változatát itt olvashatja.

Please click here for the English language version of the newsletter

ONLINE DONEREN

Az alapítvány beindította nyelvi jogok portálját. Ennek az internetes portálnak az a célja, hogy bátorítsuk és támogassuk a Szlovákiában illetve Romániában élő magyar ajkú európai polgárokat abban, hogy anyanyelvüket szabadon használják: a hollandiai frízekhez vagy a dél-tiroli német ajkúakhoz hasonlóan. Az európai, bilaterális és nemzeti törvények alapján jogukban áll szabadon használni anyanyelvüket. http://www.language-rights.eu/

A szlovák nyelvrendőrség beidézett egy amatőr színháztársulatot, amelynek tagjai megszegték a szlovák nyelvtörvény rendelkezéseit, a szlovák nyelvtörvény  tiltja ugyanis  a magyar nyelvű kulturális eseményeket. Egyébként a nyelvtörvény ugyanúgy tiltja a nyilvános angol nyelvű popzene  előadásokat is, és a nyilvános angol nyelvű feliratok szintén illegálisak. A szlovák nyelvrendőrség érdekes módon angol nyelvű popkoncertek után nem indított eljárásokat, viszont azonos jellegű cselekményeket eljárás alá von, amennyiben ezeket magyar nyelven tartják meg. Az ebből fakadó jogegyenlőtlenség alapján Szlovákia az egyetlen ország az Európai Unióban, amely  etnikai alapon diszkriminál.