De PVDA en of een aanzienlijk deel van haar sympathisanten heeft er echter geen moeite mee, dat zij een lid in de PES heeft, die zich aan veel ergere zaken heeft schuldig gemaakt. Dit is hypocrisie ten top. Binnen Nederland doe je er alles aan om mensen die pittige uitspraken doen te vervolgen, terwijl je veel grovere en ernstigere uitspraken in het Europees parlement van je partijgenoten en of hun directe coalitiepartners accepteert!!!!!!!!
Maar ja de PVDA heeft natuurlijk zijn zeteltjes in het Europese Parlement nodig. Het samenwerken met communisten en openlijke racisten vindt zij geen enkel probleem.
Overdrijf je niet een beetje ? De Pvda is gewoon een politiek partij, die een afweging moet maken tussen principes en macht. Dit schijnt in de politiek wel eens vaker voor te komen.
Pro forma hebben ze het inderdaad veroordeeld, ze hebben de SMer even uitgesloten en later weer bij de club gehaald. Ik vind het te ver gaan om de PVDA in het hoekje van Hypocriet te duwen. Zo heeft D66 zich ook even snel "geprostitueerd" voor de stemmen van nationalistische Turken, toen de genocide op de Armenen werd gepolitiseerd en Turkse kandidaten van de PVDA en CDA lijst werden geschrapt wegens hun politieke overtuiging m.b.t de genocide op Armeniers. Door even, maar heel even geen principes te hebben, kregen ze 3 zetels, anders waren het er 2 geweest. In de politiek moet er altijd een afweging worden gemaakt tussen principes en macht.
Overigens is de PVDA zelf ook niet mals in haar oordeel over Slota en FIco, wat dat betreft is de
PVDA dus GEEN Hypocriete partij !
http://www.pvda.nl/internationaal/over+de+pvda/Internationaal+en+Europa/Nieuws/PES+bestuur+besluit+lidmaatschap+Slowaakse+lidpartij+SMER+op+te+schorten.htmlPES bestuur besluit lidmaatschap Slowaakse lidpartij SMER op te schortenHet bestuur van de Partij van Europese Socialisten, PES, heeft op
donderdag 12 oktober besloten het lidmaatschap van de Slowaakse
lidpartij SMER op te schorten. Dit mede op aandringen van de PvdA. De
reden voor opschorting is de samenwerking, die de sociaal-democratische
SMER is aangegaan met de extreem nationalistische SNS partij, met wie
zij sinds kort een regeringscoalitie vormen.
Op 17 juni 2006 werden parlementsverkiezingen gehouden in Slowakije. De sociaal-democraten, SMER, van partijleider Robert Fico (41) kwamen met 29,14% van de stemmen als grootste uit de bus. In juli 2006 ging Fico regeren met de nationalistische HZDS en SNS. Dit ondanks felle nationale en internationale kritiek op SNS-voorman Jan Slota voor diens anti-Hongaarse uitspraken. In Slowakije leeft een grote Hongaarse minderheid. De Hongaarse regering eiste eerder excuses van Fico, maar die weigerde hij aan te bieden omdat Slota geen minister is.
‘Deze regeringssamenwerking tussen sociaal-democraten en nationalisten in Slowakije is er één waarover wij ons ernstige zorgen moeten maken. Het lijkt lastig, zo niet onmogelijk, om sociaal-democratische idealen als gelijkheid en tolerantie te verwezenlijken binnen een samenwerking met een partij, die compleet het tegenovergestelde bepleit. Hier mogen wij onze ogen niet voor sluiten’, aldus PvdA Internationaal secretaris Marije Laffeber.
De verklaring, aangenomen door het PES bestuur stelt dat: ‘Het PES bestuur besluit het voorlopige lidmaatschap van de SMER op te schorten’ en ‘het PES bestuur in juni 2007, op basis van de politieke ontwikkelingen in Slowakije en op basis van een verdere informatie uitwisseling tussen de SMER en PES, een definitief besluit neemt inzake het lidmaatschap van SMER’.
De verklaring verwijst verder specifiek naar de ‘Declaration - for a modern, pluralist and tolerant Europe’ , aangenomen door het PES congres in 2001 in Berlijn. Deze verklaring stelt dat: ‘alle PES partijen de volgende principes onderschrijven… zich onthouden van iedere vorm van politieke samenwerking en/of het aangaan van bondgenootschappen, op welk niveau dan ook, met politieke partijen die aanzetten tot of pogingen doen tot het aanwakkeren van raciale of etnische vooroordelen en rassenhaat’.
PES voorzitter Poul Nyrup Rasmussen: ‘Met pijn in het hart hebben we deze beslissing inzake de SMER moeten nemen. Maar politieke basis principes zijn er nu eenmaal niet om te worden verkwanseld. De PES is niet van overtuigd dat een regeringsdeelname tegen elke prijs dient te geschieden. Gezien de verkiezingsuitslag heeft Slowakije behoefte aan sociaal-democratie, maar niet ten koste van alles. Zeker niet door het sluiten van een compromis met extreem nationalisme en xenofobie’.
Het PES bestuursbesluit kwam tot stand op basis van een stemming. Het stemgewicht (aantal stemmen) van een partij, wordt mede bepaald door het aantal zetels van de betreffende partij in het Europees Parlement. In totaal werden er 342 stemmen uitgebracht, waarvan 327 voor het besluit en 15 (Slowakije en Tsjechië) tegen. Marije Laffeber nam als lid van het PvdA partijbestuur deel aan deze PES bestuurs bijeenkomst.