SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY

Magyar Nyelvű Fórum

SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY

Postby felvidek » Tue Feb 23, 2010 12:16 pm

Tisztelt olvasók.

Szlovákiában sok helyen lehet csak angol nyelvű szövegeket találni. Ez a mostani nyelvtörvény egy elmebeteg rasszista kormány betegségének a bizonyítéka. A nyelvtörvény értelmezése szerint gyakorlatilag el kell zavarni a külföldieket Szlovákiából, mint ahogy azt például Mugabe tette.

Én csak azt nem értem hogy miért félnek annyian Szlovákiában, a legjobb dolog lenne, ahol tehetjük a dolgokat csak magyarul kell kiírni, ha második nyelvet használunk, akkor az leginkább legyen az Angol.

Ha valaki panaszkodik, meg kell mutatni neki a következő képeket amiket múlt héten Pozsonyban készítettem.

2010 februar 100.jpg
2010 februar 100.jpg (387.32 KiB) Viewed 5237 times


2010 februar 066.jpg
2010 februar 066.jpg (399.75 KiB) Viewed 5233 times


2010 februar 085.jpg
2010 februar 085.jpg (405.94 KiB) Viewed 5230 times
felvidek
 
Posts: 2
Joined: Tue Feb 23, 2010 11:54 am

Re: SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY

Postby petra » Mon Mar 01, 2010 8:48 am

Hát egyértelmű, hogy a szlovákoknak nem az angol szöveggel van bajuk, hanem a magyar szúrja a szemüket, de az nagyon. Ez az egész nyelvtörvény baromság csak arra jó, hogy a magyarokat megfélemlítsék. Hihetetlen, hogy mennyire frusztráltak. Persze egy ilyen magyarországi kormányzás mellett a szlovákok nagyon messze elmehetnek a magyargyűlölködésben. Rermélem, ez hamarosan
Ja, különben nagyon tartalmas a weboldal, gratulálok a szerkesztőknek. Sok az egyedi dolog benne, jók a cikkek.
Üdv,
Petra
petra
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 am

Re: SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY

Postby GEZA » Mon Mar 01, 2010 11:59 am

Én csak egy dolgot nem értek, hogy Európa meg Magyarország miért nem alkalmazza reciprocitás elvét a szlovákokkal szemben. :?: :?:

Ez konkrétan a következőkből állna:

-Ott ahol a szlovák lakosság nem haladja meg a 20 % küszöböt ott nem lehet a szlovák nyelvet használni ez gyakorlatilag egész Európára és dél Szlovákia jelentős részeire is vonatkozik.

-Ezenkivül nem értem hogy mi lesz a Csehszlovák nyelvvel. 1993 ez volt az egyetlen hivatalos nyelv, ezt most már nem szabad használni. :?

-Amugy a Benes decrétumokat azért alkalmazták a magyarokkal szemben mert kiléptek Csehszlovákiából, nem kéne hogy a Szlovákot magukkal szemben is alkalmazzák a Benes dekretumokat, mert illegális kiléptek Csehszlovákiából ? :?

Egyébként milyen jogon élhetnek a pozsonyi szlovákok Ausztriában , sőt Rajkan is, ha tétlenül nézik végig azt hogy hogyan nyomnak el egy autonóm népet a hazájukban ?
GEZA
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 01, 2010 11:56 am

Re: SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY

Postby felvidek » Tue Mar 09, 2010 12:18 pm

Géza,
Szerintem igazad van, a felvidéki magyarok végül is Csehszlovák állampolgárságuktól lettek megfosztva, miután Szlovákia illegálisan kivált a Csehszlovák államból 1993-ban. A felvidéki magyarok sajnos félnek kiállni a jogaikért.

-Ott ahol a szlovák lakosság nem haladja meg a 20 % küszöböt ott nem lehet a szlovák nyelvet használni ez gyakorlatilag egész Európára és dél Szlovákia jelentős részeire is vonatkozik.


Ez szerintem nem is olyan rossz ötlet. Ezt nem lehetne az Európai parlamentben elkezdeni ? Hisz az európai polgároknak alig 1 %-a szlovák anyanyelvű. :mrgreen: :mrgreen:
felvidek
 
Posts: 2
Joined: Tue Feb 23, 2010 11:54 am

Re: SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY

Postby petra » Wed Mar 10, 2010 9:07 am

Sziasztok,

Annyira egyszerű azt állítani, hogy a felvidéki magyarok nem állnak ki a jogaikért. Látszik, hogy nem kisebbségi sorsban nőttél fel, ne érts fére, nem bántani akarlak, csak szerintem a dolog ennél árnyaltabb. Első sorban szerintem ha azt akarjuk, hogy a szlovák nyelvtörvény ügye komolyabban foglalkoztassa az EU-t, akkor az összmagyarságnak egységesen kell fellépnie. Hála Istennek van nekünk egy anyaországunk ( bár az elmúlt években a magyar kormány legszívesebben elfelejtkezett volna erről a funkciójáról), aminek a segítségére számítania kellene minden egyes magyarnak, bármilyen országban él is vagy nem? A szlovák provokációkat nem lenyelni kellene, hanem diplomáciai botrányt csinálni belőle. Nem mondom azt, hogy hisztis kamaszként viselkedjünk, de gondolom, hogy lenne egy két diplomáciai eszköz, amivel felléphetnénk. Szerintem annaka kérdése, hogy Szlovákia kiválhatott volna-e Csehszlovákiából már leszaladt ügy. A szlovák állam létjogosultsága akkor lett volna kérdés, amikor kiváltak, nem 17 évvel utána, amikor Szlovákia önálló ország az EU-n belül, és az euro ővezethez tartozik.
Szép napot mindenkinek,
Petra
petra
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 am


Return to 7. Magyar Nyelvű Fórum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron